TORDERA COMENÇA LES OBRES DEL PROGRAMA LIFE QUE PERMETRAN LA REUTALITZACIÓ D’AIGÜES RESIDUALS DEL RIU TORDERA.


Tordera està treballant per reabastir d’aigua l’aqüífer del riu i depurar les aigües residuals del poble. Divendres es va presentar el projecte Life que permetrà depurar les aigües residuals, canalitzar-les i transportar-les tres quilòmetres riu amunt i abocar-les en una zona d’aiguamolls, que s’ubicarà darrera del parc Prudenci Bertrana. Amb aquesta obra s’aconseguirà reabastir d’aigua l’aqüífer del Tordera, molt sobreexplotat per les extraccions que se’n fan a molts pobles de Alt Maresme i a la Selva. A més, servirà per conservar millor els espais naturals del municipi. L’acte de presentació va comptar amb la presència de membres de l’Agencia Catalana de l’Aigua, el departament de medi ambient de la generalitat i l’ajuntament de Tordera. Aquest organismes són els principals inversors del projecte, tot i que la Unió Europea, en finança un 30%. Les obres, que van iniciar-se divendres, destaquen pels projectes de l’Agència Catalana de l’Aigua que construirà un nou sistema de depuradora, el departament de Medi Ambient que s’ocuparà de la canalització de més de tres quilòmetres i l’Ajuntament que s’encarregarà de la conservació dels aiguamolls que rebran el nou cabal d’aigua i que s’habilitaran com a zona de lleure. El cap del departament d’avaluacions de l’àrea de planificació de l’Agència Catalana de l’Aigua, Gabriel Borràs, ha destacat que el nou sistema de depuració que farà l’agencia a Tordera, aprofitarà la bio-massa vegetal per sanejar les aigües.

El cap de secció d’espais d’interès natural del departament de Medi ambient i coordinador del projecte LIFE, Lluis Balaguer, ha explicat per Ràdio Tordera, el procés que seguirà l’aigua amb el projecte Life.

L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, ha defensat el projecte com un tractament d’aigua exemplar que permetrà recuperar la qualitat ambiental de Tordera.

El sistema de tractament terciari tou, que construirà l’Agencia Catalana de l’Aigua, s’ubicarà en uns terrenys darrera d’Inditex, un cop l’aigua estigui sanejada pujarà a través d’unes canonades que vorejaran el riu fins a l’illa de la Tordera, on es construirà uns aiguamolls, darrera del parc Prudenci Bertrana i que permetrà un nou espai de lleure pels torderencs. L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, ha destacat la nova zona humida com a zona d’esbarjo i de recarrega de l’aqüifer del riu.

El projecte, que té un pressupost de gairebé dos milions d’euros, té un termini d’execució de 8 setmanes.