IniciNoticiesMedi ambient UN ESTUDI DE LA UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA ALERTA DEL PERILL...

UN ESTUDI DE LA UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA ALERTA DEL PERILL QUE CORREN ELS DELTES DE LA TORDERA, L’EBRE I EL LLOBREGAT I ELS AIGUAMOLLS CATALANS DAVANT L’AUGMENT DE NIVELL DEL MAR.

Els aiguamolls catalans, així com els deltes de tots els rius -inclosos els més importants, com els de l’Ebre, el Llobregat i el Tordera- apareixen com a directament amenaçats pel canvi climàtic. Segons el llibre Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, l’augment relatiu del nivell mitjà del mar, la carència progressiva d’aportacions sedimentàries per part dels rius, i la major persistència i freqüència de les tempestes marines són els tres factors que implicaran una pèrdua de territori costaner, amb tots els perjudicis que això pot comportar.
Agustín Sánchez-Arcilla, José A. Jiménez i Joan Pau Sierra (tots tres professors de la Universitat Politècnica de Catalunya) són els autors del capítol que parla de la influència del canvi climàtic en les zones costaneres catalanes. Segons expliquen, el canvi climàtic es traduirà -s’està notant ja – en la pujada del nivell mitjà relatiu del mar i en la intensitat i persistència de les borrasques, això és, en tempestes d’onatges més duradores i amb major força. Aquests factors portaran com a conseqüència inundacions més habituals i disminució del volum sedimentari (sobretot de sorra) disponible a la zona costanera. Segons els autors, el resultat serà un increment de l’erosió i un augment del risc de desaparició dels ecosistemes costaners a causa de la manca d’espai per a la seva migració i dinamisme natural.

ÚLTIMES NOTÍCIES