IniciAppAquesta setmana les policies de trànsit vigilaran les condicions administratives i del...

Aquesta setmana les policies de trànsit vigilaran les condicions administratives i del servei dels autocars

Cordar-se el cinturó de seguretat en aquells autobusos i autocars que en porten continua essent una assignatura pendent. Aquesta mesura d’autoprotecció ens pot salvar la vida en cas de sinistre i per això cal que vetllem pel seu ús. Precisament, per controlar aquest i d’altres aspectes, aquesta setmana, del 3 al 9 de juny, les policies de trànsit faran una campanya intensiva per vetllar per la seguretat del transport escolar i de viatgers tant en zona urbana com interurbana. És la vuitena de les disset campanyes de control previstes enguany, que incidiran en els principals factors de risc.  

Coincidint amb l’època de colònies escolars i, per tant, amb una elevada mobilitat d’aquest tipus de transports, els agents vigilaran sobretot les condicions administratives, del servei i dels vehicles. Entre d’altres aspectes, controlaran si disposen d’una autorització administrativa específica per realitzar el servei; l’ús dels sistemes de seguretat passiva, com el cinturó de seguretat o els sistemes de retenció infantil; o el compliment de les parades o itineraris fixats. Així mateix, vigilaran que l’antiguitat dels vehicles amb que es realitza el servei no superi la màxima permesa; el compliment de subscriure les assegurances preceptives; disposar d’una fitxa tècnica amb segell de transport escolar; o bé tenir el rètol indicatiu de transport escolar. 

El Servei Català de Trànsit recorda que estan obligats a portar el cinturó de seguretat el conductor i els ocupants dels vehicles tant en vies urbanes com interurbanes. Utilitzar-lo com a mesura d’autoprotecció garanteix una mobilitat amb menys riscos:

  • En un accident, l’ús del cinturó redueix el risc de morir un 75%. El seu ús combinat amb el coixí de seguretat, si el vehicle en porta, redueix el risc de morir un 80%.
  • En cas de bolcada o gir brusc, l’ús del cinturó és fonamental. No portar-lo ben cordat multiplica per 25 el risc de patir lesions greus o mortals.

 A més, l’SCT insta els pares, mestres o tutors legals a vetllar per les condicions de seguretat dels vehicles de transport escolar en què viatgen els infants i adolescents. Precisament, gràcies a l’avís d’uns professors, enguany Mossos van poder immobilitzar i denunciar un autocar que transportava 28 alumnes d’Igualada a Tolouse pel mal estat dels dos neumàtics.

ÚLTIMES NOTÍCIES