L’estudi genètic permet que moltes pacients de càncer de mama puguin estalviar-se tractaments més agressius


L’estudi genètic permet que moltes pacients de càncer de mama puguin estalviar-se tractaments més agressius, com la quimioteràpia. Les plataformes gèniques són un test que analitza els gens dels tumors i n’estudia la seva agressivitat i risc de recaiguda. En funció d’aquests paràmetres, es pot saber amb més seguretat si és aconsellable afegir quimioteràpia per disminuir la probabilitat que el tumor torni a aparèixer. Durant el 2017, l’Institut Català d’Oncologia va tractar un total de 110 dones a les quals se’ls va fer un estudi genètic. El 87% van poder evitar la quimioteràpia de forma segura. En alguns casos concrets, cal començar aplicant quimioteràpia o hormonoteràpia primària per veure la resposta del tumor i llavors practicar la cirurgia conservadora. S’evita l’extirpació de la mama en el 80% dels casos. En els casos més precoços, també permet una cirurgia menys extensa i amb millors resultats estètics.

Una de cada nou dones desenvoluparà el càncer de mama en un futur. Afortunadament, la taxa de curació deu anys després d’haver patit la malaltia augmenta any rere any gràcies a nous fàrmacs, però també a noves estratègies i abordatges diferents, com per exemple l’estudi genètic per aplicar tractaments a mida. En motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, l’Institut Català d’Oncologia (ICO) acollirà avui, 16 d’octubre, una jornada que reunirà pacients i familiars per a parlar de quina manera l’estudi genètic permet a les pacients de càncer de mama que puguin estalviar-se tractaments més agressius i quins casos es beneficien de tractaments amb fàrmacs prequirúrgics.

Tordera compta amb una delegació de la Fundació Oncolliga Girona. La Fundació té com a finalitat millorar la qualitat de vida de les persones afectades de càncer i dels seus familiars. Ofereixen diferents serveis, com programes socials (material específic pel malalt, voluntariat de suport…), programes assistencials (servei de fisioteràpia a domicili, atenció psicooncològica, drenatge limfàtic…), programes de prevenció i programes de formació.