IniciNoticiesPolíticaL’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia es troba retingut mentre es desenvolupen...

L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia es troba retingut mentre es desenvolupen entrades i registres de l’operatiu Estela

operacio estelaLa Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la policia espanyola ha detingut almenys 30 persones en la macrooperació contra el presumpte desviament de fons públics de la Diputació de Barcelona en matèria de cooperació amb països de l’Amèrica Llatina, Marroc i Bòsnia entre els anys 2012 i 2015. Segons fonts policials, entre els arrestats hi ha l’expresident de l’ens i exalcalde de Martorell, Salvador Esteve. Cap el migdia, Esteve ha quedat en llibertat amb càrrecs. A banda, també s’estan produint una trentena d’escorcolls, tant en dependències de la Diputació de Barcelona com en altres punts de Catalunya, com a la l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament, la seu CATmón a Reus i la seu de Plataforma Educativa, una agrupació destinada a ajudar els ciutadans en situació de risc, a Girona. A mig matí, els agents també han entrat a la seu de Pimec. El delegat del govern espanyol, Enric Millo, ha confirmat a “El Matí de Catalunya Ràdio” que l’operació ha estat per ordre judicial.

operacio estela Enric Millo dispositiu

Pel que fa la Diputació de Barcelona, els agents es troben en almenys dos punts. Per una banda, al carrer Londres, on hi ha els Serveis d’Assistència Jurídica, Relacions Internacionals, el Patronat d’Apostes i Gestió Immobiliària; i per l’altra a Can Serra, a la seu de l’ens a la Rambla de Catalunya de Barcelona. Al seu interior, els agents de la UDEF interroguen l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, que està assistit per l’advocat Xavier Melero. Garcia també és diputat delegat d’Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació i anteriorment, entre 2011 i 2015, havia estat director de Relacions Internacionals, entre d’altres. L’actual presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ha confirmat que la Policia Nacional s’ha presentat a diverses seus de la diputació, relacionades amb l’àrea internacional, i ha desvinculat l’operació policial del procés sobiranista.

operacio estela merce conesa

A banda de Barcelona, també s’estan produint entrades i registres a Manresa, Olot, Tordera i Cabrils. Segons ha confirmat Ràdio Tordera, malgrat estar anunciat un registre a Tordera, aquest encara no s’ha produït.

El jutjat investiga des de fa més d’un any un entramat pel qual s’hauria defraudat un mínim de dos milions d’euros a través de subvencions irregulars en matèria de cooperació al desenvolupament des de l’ens cap a un seguit d’entitats. El cas, que es troba sota secret de sumari, està obert pels delictes de malversació, prevaricació, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions.

Aquesta era la crònica de la periodista de la xarxa de comunicació local, Mon Carvajal a les 12:00h davant la seu de la diputació, on està retingut l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia.

operatiu xarxa

Una quinzena dels 29 detinguts en l’operació de la UDEF han quedat ja en llibertat, entre ells l’expresident de la Diputació de Barcelona Salvador Esteve. Després dels registres dels seus despatxos, aquesta quinzena de detinguts han estat traslladats a la comissaria de la Verneda, on han estat alliberats a l’espera de ser citats pel jutge en els pròxims dies.

Fonts policials citades per l’agència Efe precisen que es preveu que mitja dotzena dels detinguts passin la nit a comissaria i que compareguin demà davant del titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, que manté la investigació sota secret.

ÚLTIMES NOTÍCIES