IniciNoticiesPolíticaTordera posa en marxa els pressupostos participats

Tordera posa en marxa els pressupostos participats

pla agost 2017Tordera inicia el procés dels anomenats Pressupostos Participats. L’Ajuntament ha destinat una partida de 200.000 euros, amb què els veïns decidiran -de forma conjunta i a través de votacions- quins projectes es fan realitat. Els objectius són millorar Tordera, implicar-se en la gestió municipal i fomentar la participació ciutadana.

Arran de l’acord a través de projectes amb el PDeCat, el regidors de Som Tordera Salvador Giralt i el regidor del PSC, Rafa Delgado han assumit la responsabilitat d’aquest projecte.

Després d’aprovar el reglament en el ple de dijous passat, en les properes setmanes es presentarà oficialment els Pressupostos Participats. Aquest dividirà  el municipi en 10 zones geogràfiques, que agrupen barris o urbanitzacions, i s’ha destinat una partida per a cada sector. Seran els habitants de cada zona els que decidiran amb què es destinen aquests diners.

Tot plegat s’organitza en un seguit d’etapes, que comencen ara i s’allarguen fins a finals de gener. Tot plegat s’articularà a través dels anomenats Consells Veïnals formats per representants polítics i associacions de veïns. Altres òrgans participants seran les assembles de zona i l’ equip de valoració tècnica, jurídic i econòmica. Ho explica el regidor de Som Tordera, Salvador Giralt.

pressupost participatiu SOM

El 20 d’octubre es preveu la constitució del consell veïnal. Durant el mes de novembre es farà la recollida de propostes i debats a cada zona per concretar les propostes d’inversió. Un comitè tècnic determinarà els projectes a finals de gener i engegarà llavors un procediment online, on els ciutadans decidiran els projectes definitius. Ho detalla el regidor del PSC, Rafa Delgado.

pressupost participatiu PSC

Amb els Pressupostos Participats -més enllà que els ciutadans aprenguin a analitzar la realitat que els envolta, establir les seves prioritats i construir les seves pròpies demandes de forma col·lectiva-, es pretén també promoure la cultura participativa del municipi, tot apropant la gestió municipal a la ciutadania.

El regidor de participació ciutadana, Josep Llorens assenyala que el procés vol enfortir la relació entre l’ajuntament i els ciutadans, obrint una nova línia de participació.

pressupost participatiu PDeCAT

El regidor del Partit Popular Xavier Martin aplaudeix la iniciativa i el control pressupostari que preveu el procés.

pressupost participatiu PP

El regidor d’ ERC-Gent de Tordera, Xavier Pla considera necessari fer pedagogia sobre com funciona un pressupost municipal. Què es pugui explicar bé el  destí de cada euro públic. Segons Pla, cal trencar barreres i arribar al màxim de gent possible.

pressupost participatiu ERC

El regidor no adscrit, José Carlos Villaro es va abstenir al·legant que no calen tants òrgans per engegar el procés i que les associacions de veïns serien suficients.

pressupost participatiu Villaro

A l’ espera de conèixer més detalls el proper mes d’ octubre, es recorda que es tracta d’ un Projecte Pilot, amb la voluntat de millorar-ho en properes edicions. El reglament es va aprovar amb la única abstenció del regidor no adscrit Jose Carlos Villaro.

ÚLTIMES NOTÍCIES