Protecció Civil demana extremar la prudència en les activitats a l’aire lliure per l’onada de calor


Consells d'autoprotecció per a la població davant les onades de calor.

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per Onada de Calor. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) també manté en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut.

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que avui s’enregistrin temperatures màximes extremes a les comarques de Ponent, Catalunya Central, extrem sud, quadrant nord-est i a les comarques del litoral i prelitoral central i sud. La probabilitat de superació del llindar d’avís serà més elevada al litoral i prelitoral de Girona i Tarragona.

Des de l’inici de l’onada de calor, el 061 CatSalut Respon ha atès 150 incidents. Protecció Civil manté contacte amb la Creu Roja i les empreses de teleassistència, que estan realitzant dispositius preventius i de seguiment fent trucades i visites a les persones més vulnerables, per evitar possibles incidències sanitàries derivades de la calor.

Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania extremar la precaució en les activitats de lleure a l’exterior i seguir els consells de Salut per evitar incidències per les altes temperatures:

  • Si aneu a la muntanya, eviteu fer les excursions i exercici físic intens a les hores centrals del dia, sobretot si aneu amb nens.
  • A la platja, eviteu estar-vos massa estona al sol i no entreu a l’aigua de cop, feu-ho gradualment, tant si heu estat prenent el sol com si acabeu de menjar. Cal que les persones grans prenguin especial cura i es refresquin a la dutxa enlloc d’entrar a l’aigua, si es troben malament. Si us banyeu en rius o pantans on no hi ha vigilància, és important que sigueu prudents i no us endinseu, sobretot si no coneixeu la fondària, perquè pot ser perillós.
  • Tingueu especial cura de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons i malats crònics). Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols, per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Estigueu atents que la canalla i la gent gran prenguin líquids per estar hidratats, i cal recordar que els nens menors de 6 mesos han d’estar a l’ombra i amb roba que els protegeixi de la radiació solar. Eviteu també la deshidratació, bevent aigua freqüentment i evitant el consum de begudes alcohòliques.