IniciNoticiesRegidoriesLa pobresa energètica afecta un bon nombre de famílies de Tordera

La pobresa energètica afecta un bon nombre de famílies de Tordera

pobresaenergeticaArrel de la crisi, moltes famílies i persones grans s’han trobat amb la situació de no poder fer front a tots els pagaments de subministraments bàsics de la llar, com són l’aigua, la llum i el gas. Quan això passa, es considera una situació de pobresa energètica. És el cas de la dona de 81 anys morta a Reus dilluns de la setmana passada, després de declarar-se un incendi a casa seva. Feia dos mesos que li havien tallat el subministrament de la llum i, des de llavors, l’anciana s’il·luminava amb espelmes. Aquest seria l’origen del foc: una espelma que va cremar el matalàs on dormia i que li va acabar provocant la mort, segons la investigació dels Mossos d’Esquadra. Des de Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus desconeixien que la dona no disposava de corrent elèctric per impagament i no havien rebut cap sol·licitud d’ajut econòmic. La companyia elèctrica també assegura que desconeixia la situació de vulnerabilitat de la dona.

Davant de situacions com aquesta, que ja fa temps que es van detectar, el Parlament de Catalunya va aprovar la llei 24/2015 de 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. L’objectiu és, precisament, poder actuar des dels ajuntaments quan una família, amb unes condicions determinades, no pot fer front a aquestes despeses de la llar, i vetllar perquè no se’ls hi talli el subministrament. En el cas de Tordera, el regidor de Serveis Socials, Àngel Pous, assegura que estan preocupats i recorda el procediment que han de seguir les persones que no puguin pagar algun dels rebuts de la llar.

pobresa-energetica-1

Aquesta llei 24/2015 del Parlament de Catalunya obliga les empreses de subministraments que tenen algun càrrec amb famílies o persones que no poden pagar, abans de tallar-lo, a demanar un informe de la situació en què es troben als Serveis Socials del municipi corresponent. Així, si una família o persona està donada d’alta als Serveis Socials del seu poble o ciutat, rebrà un seguiment i aquests podran informar de la situació a la companyia corresponent i demanar que no es talli el subministrament d’immediat. El rebut, llavors, quedarà en suspens. Ara bé, aquestes empreses, després, poden demanar a la Generalitat que assumeixi aquestes despeses que algunes famílies no paguen.

En el cas de Tordera, el regidor Àngel Pous explica que hi ha empreses subministradores que s’han posat en contacte amb els Serveis Socials de l’Ajuntament per consultar la situació d’algunes famílies.

pobresa-energetica-2

Pous reconeix que un bon nombre de famílies de Tordera es troben en situació de pobresa energètica.

pobresa-energetica-3

Des dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Tordera s’atorguen ajudes molt diverses, en funció de les necessitats de cada família, com per exemple: subministrament d’estufes a l’hivern o roba, entre altres. En casos concrets, fins i tot, l’Ajuntament pot arribar a assumir el rebut impagat d’aigua, llum o gas.

ÚLTIMES NOTÍCIES