IniciNoticiesSocietatUn de cada deu catalans no pot mantenir la llar a una...

Un de cada deu catalans no pot mantenir la llar a una temperatura adequada

pobresaenergeticaUn de cada deu catalans no pot mantenir la llar a la temperatura adequada i un 11,1% de la població ha pagat amb retard els subministraments, la hipoteca o el lloguer de l’habitatge el darrer any. Així ho revelen les dades que recull l’última enquesta de condicions de vida de l’INE, que avalua els índex de pobresa energètica i que constata que aquesta pobresa és fa cada vegada més crònica. L’últim informe de la Diputació de Barcelona també evidencia que el 17% de les famílies catalanes dedica més del 10% dels seus ingressos a pagar l’energia de la llar. Maria Campuzano, portaveu de l’Aliança per la Pobresa Energètica, alerta que el conveni entre Govern i subministradores perquè aquestes assumeixin els deutes dels impagats encara no s’ha fet.

pobresa-energetica-1

Les causes més habituals de la pobresa energètica, segons argumenten les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) en l’oportú estudi que van presentar fa tot just una setmana, tenen a veure “amb la llarga crisi econòmica que ha patit el país i que ha deixat moltes persones a l’atur, amb poc ingressos o, fins i tot, sense cap ingrés si no havien cotitzat prou o un cop esgotada la prestació”. També hi tenen a veure, apunten, els increments autoritzats dels preus dels subministraments i el mal aïllament tèrmic de molts habitatges. Maria Campuzano, lamenta que la Generalitat se situa en un pla d’inferioritat davant de les companyies energètiques.

pobresa-energetica-2

De fet, justament per pal·liar el mal estat d’alguns d’aquests habitatges, la Diputació de Barcelona ha engegat un pla perquè, en els propers dos anys, més de 4.000 llars de 212 municipis de la demarcació es reformin amb criteris d’eficiència energètica. També han publicat diverses guies perquè les famílies sàpiguen que poden demanar als seus municipis el bo social per al pagament dels subministraments, en cas que no puguin fer-ho. Segons constata la Diputació, el 80% de les persones vulnerables no el sol·liciten. Des de l’ECAS també reclamen més polítiques en aquest sentit.

ÚLTIMES NOTÍCIES