IniciNoticiesPolíticaEl PP guanya les eleccions a l’Estat però està obligat a pactar....

El PP guanya les eleccions a l’Estat però està obligat a pactar. A Catalunya i a Tordera s’imposa En Comú Podem.

resultats generalsEl bipartidisme és el clar perdedor del 20D. El Partit Popular ha tornat a guanyar les eleccions generals però amb una enorme davallada d’escons. Els populars han obtingut 123 diputats, molt lluny de la majoria absoluta aconseguida fa quatre anys. La segona posició l’ha ocupat el PSOE amb 90 escons, que també baixa respecte el 2011 i obté els pitjors resultats de l’actual democràcia. Per altra banda, Podem ha entrat amb molt força al Congrés i ha obtingut 69 diputats, sumant Compromís, en Comú Podem i la Marea gallega. El quart lloc l’ha ocupat Ciutadans. El partit d’Albert Rivera irromp per primera vegada a l’esfera estatal amb 40 representats, tot i que queda per sota de les seves expectatives.

Amb aquests resultats, s’obre un escenari complicat per a la governabilitat, ja que PP i Ciutadans i PSOE i Podem no arriben als 176 diputats que marquen la majoria absoluta. A partir d’avui comença doncs un intens període de negociacions per intentar arribar a un pacte de govern.

A nivell català, el panorama ha canviat radicalment. En Comú Podem ha guanyat clarament les eleccions, amb 12 diputats. La segona posició ha estat per Esquerra Republicana, amb 9 escons. La formació de Gabriel Rufián obté 6 representats més que fa quatre anys. Per la seva banda, el PSC i Democràcia i Llibertat han empatat amb 8 escons, perdent 6 i 8 diputats, respectivament. El Partit Popular i Ciutadans han empatat amb 5 diputats cadascun. En aquesta ocasió, Unió Democràtica ha quedat sense representació al Congrés.

A Tordera, la força més votada ha estat En Comú Podem, amb 2034 vots, el que representa un 26%. El regidor de Som Tordera (coalició local de Podem i ICV), Salvador Giralt, es mostrava satisfet amb els resultats, però recordava la recent pèrdua del regidor Carles Seijo.

giralt 20D

Democràcia i Llibertat va ser la segona força política al municipi amb un 17% del vots, però amb una davallada de 18 punts respecte a les eleccions de fa quatre anys, quan es presentava amb Unió. L’Alcalde de Tordera, Joan Carles García, considera que la seva formació ha obtingut un bon resultat, tenint en compte la forta irrupció dels nous partits. García destaca la diferència entre unes eleccions locals i unes d’estatals.

garcia 20D

Pel que al PSC-PSOE, ha patit una davallada de 8 punts, quedant-se amb el 15’4% dels vots. Conxita Rodríguez, presidenta del grup municipal del PSC a Tordera, destaca que al poble es manté com a tercera força i remarca la irrupció de Podem.

rodriguez 20D

A molt poca distància del PSC es troba Esquerra Republicana, que ha protagonitzat una pujada de 10 respecte a les eleccions de 2011, arribant fins al 15’3% dels vots a Tordera. Xavier Pla destaca la bona feina que ha fet la seva formació i el paper que tindran ara al Congrés.

pla 20D

També cal destacar el resultat que va obtenir Ciutadans a Tordera, que irromp amb el 12,2% dels vots. Per últim, cal senyalar la gran baixada del Partit Popular al municipi, que ha perdut la meitat dels vots i es situa per sota del 10%. El regidor del PP, Xavier Martin, valorava els mals resultats dels populars a Tordera i avaluava l’incert futur de governabilitat a l’Estat.

martin 20d

En total a Tordera, van votar 7.855 persones, de les 12.067 que tenien dret a vot, el que representa un 65,1% de participació, més de 6 punts per sobre que a les darreres eleccions generals de l’any 2011.

ÚLTIMES NOTÍCIES